Infekcije disajnih puteva kod dece
26/03/2021

Uloga Immunotrofine d u tretmanu uvećanog "trećeg" krajnika

Autor teksta: Doc. dr Ivan Baljošević, Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“

1. Koje su najčešće infekcije disajnih puteva kod dece?
Sve infekcije disajnih puteva kod dece počinju kao infekcije nosa. Sve počinje kao obična kijavica i prvi simptomi su zapušenost i curenje vodenastog sekreta iz nosa. Sekret je u početku bezbojan, ali posle 3 do 5 dana menja boju i prelazi u gnojni, žuto-zeleni sekret. Infekcija iz nosa može da zahvati okolne strukture, kao što su sinusne šupljine ili adenoidne vegetacije, tzv. “treći krajnik”. Infekcije disajnih puteva su sezonskog karaktera, i javljaju se najčešće u jesen i zimu, od oktobra do aprila. Povezuju se pojavom hladnog i vlažnog vremena, a izuzetno su retke u letnjim mesecima. Smatra se da zdravo dete, godišnje ima 3 do 5 virusnih infekcija. Povezane su sa boravkom deteta u kolektivu i sa slabijim unošenjem hrane. Ne treba zanemariti ni genetsku sklonost ka oboljenjima tonzila.

2. Koji su najčešći izazivači respiratornih infekcija?
Preko 80% svih upala disajnih puteva započinju kao virusne infekcije. Najčešći izazivači su rinovirusi, adenovirusi, kao i virusi influence i parainfluence. Međutim, virusne infekcije mogu se često komplikovati bakterijskim infekcijama. Treba napomenuti da gornji disajni putevi ne predstavljaju potpuno sterilnu sredinu, jer se tu nalazi veliki broj mikroorganizama. U slučajevima pada imuniteta bakterije koje inače pripadaju normalnoj flori mogu postati izazivači infekcija. Najtežu kliničku sliku izaziva bakterija Streptococcus pneumoniae, koja u 1/3 slučajeva izaziva infekcije srednjeg uva kao posledice infekcije nosa. Posle njega po učestalosti sledi Haemophilus influezae, a zatim i ostale bakterije.

3. Šta se podrazumeva pod pojmom “treći” krajnik?
Adenoidne vegetacije ili tzv. “treći” krajnik predstavljaju nakupine limfnog tkiva koje se nalaze iza nosne šupljine i iznad mekog nepca u području koje se naziva epifarinks. Sva deca imaju adenoidne vegetacije i one imaju ulogu u razvoju imuniteta, analazirajući elemente koji preko vazduha, kroz nosnu šupljinu ulaze u organizam. Analizom stranih elemenata aktivira se imunski sistem i formiraju antitela. Adenoidne vegetacije su najrazvijenije kod dece do 5. godine života, a zatim njihova veličina polako opada, atrofiraju i nestaju u 12. godini života.

4. Koje su komplikacije upale “trećeg” krajnika?
U toku infekcija dolazi do bujanja i povećanja veličine adenoidnih vegetacija. To je pokušaj organizma da zaustavi i ograniči dalje širenje infekcije. Posle ozdravljenja od infekcije adenoidne vegetacije se smanjuju. Međutim, ukoliko su te infekcije česte, onda se razvija trajno uvećanje ili hipertrofija adenoidnih vegetacija. Tako uvećane adenoidne vegetacije dovode do otežanog disanja na nos, hrkanja pri spavanju i nazalnog govora. Tada adenoidne vegetacije više nisu odbrana organizma od infekcije, već predstavljaju rezervoar za širenje infekcije u susedne anatomske strukture, kao što su sinusne šupljine ili prostori srednjeg uva.

5. Da li oslabljen imunitet utiče na česte infekcije “trećeg” krajnika?
Imunitet predstavlja sposobnost organizma da se odbrani od infekcije. Prirodni imunitet se uspostavlja kontaktom sa izazivačem infekcije, a veštački imunitet se razvija posle primene vakcina. Ukoliko su deca često bolesna sa istim simptomima to dovodi do posledičnog slabljenja njihovog imuniteta. Takva deca se češće i brže razboljevaju i teže i sporije oporavljaju. Ona su bleda, mršava i oslabljenog apetita. Neretko, u nalazima krvne slike dijagnostikujemo i anemiju sa padom vrednosti hemoglobina.

6. Kako osnažiti imunitet?
Za dobar imunitet neophodna je zdrava i uravnotežena ishrana, svež i odmoran san i bavljenje fizičkim aktivnostima. Takođe, danas na tržištu postoje efikasni preparati za pojačavanje imuniteta. Svakako, značajno mesto zauzima Immunotrofina d. Predstavlja prirodni preparat sa aktivnim sastojcima za pojačavanje imuniteta, kao što su glukan, arginin, jod i vitamini B5, B6 i B12. Oni poboljšavaju metabolizam limfnog tkiva adenoidnih vegetacija i tonzila i sprečavaju njihovo uvećanje. Takođe, jačaju lokalne mehanizme odbrane i ublažavaju simptome bolesti. Immunotrofina d je klinički ispitan preparat. Dokazana je njegova efikasnost u sprečavanju razvoja učestalih respiratornih infekcija i pri čemu se kod više od polovine pacijenata smanjuje potreba za eventualnim hirurškim intervencijama u području tonzila i adenoidnih vegetacija. Takođe se preporučuje pre i posle hirurških intervencija, jer je tada imunitet oslabljen i deca su prijemčiva za virusne i bakterijske infekcije. Immuntrofinu d treba uzimati najmanje 3 meseca, najbolje je početi već početkom septembra. Preparat nema neželjenih efekata i organizam ga odlično toleriše.