🍎

ZDRAVLJE JE NAŠ PRIORITET. MISLI O ZDRAVLJU!

office@sibexline.rs

Top

Uloga preparata Immunotrofina d u tretmanu adenoidnih vegetacija

Koje su najčešće infekcije disajnih puteva kod dece?

Sve infekcije disajnih puteva kod dece počinju kao infekcije nosa.  Sve počinje kao obična kijavica i prvi simptomi su zapušenost i curenje vodenastog sekreta iz nosa. Sekret je u početku bezbojan, ali posle tri do 5 dana menja boju i prelazi u gnojni, žuto-zeleni sekret. Infekcija iz nosa može da zahvati okolne strukture, kao što su sinusne šupljine ili adenoidne vegetacije, tzv.’’treći krajnik’’.

U koje doba godine su najčešće?

Infekcije disajnih puteva su sezonskog karaktera, i javljaju se najčešće u jesen i zimu, od oktobra do aprila. Povezuju se sa pojavom hladnog i vlažnog vremena, a izuzetno su retke u letnjim mesecima. Smatra se da zdravo dete, godišnje ima 3 do 5 virusnih infekcija. Povezane su sa boravkom deteta u kolektivu i sa slabijim unošenjem hrane. Ne treba zanemariti ni genetsku sklonost ka oboljenjima tonzila.

Koji su najčešći izazivači respiratornih infekcija?

Preko 80% svih upala disajnih puteva započinju kao virusne infekcije. Najčešći izazivači su rinovirusi, adenovirusi, kao i virusi influence i parainfluence. Međutim, virusne infekcije mogu se često komplikovati bakterijskim infekcijama.

Treba napomenuti da gornji disajni putevi ne predstavljaju potpuno sterilnu sredinu, jer se tu nalazi veliki broj mikroorganizama. U slučajevima pada imuniteta bakterije koje inače pripadaju normalnoj flori mogu postati izazivači infekcija. Najtežu kliničku sliku izaziva bakterija Streptococcus pneumoniae, koja u 1/3 slučajeva izaziva infekcije srednjeg uva kao posledice infekcije nosa. Posle njega po učestalosti sledi Haemophilus influezae, a zatim i ostale bakterije.

Šta se podrazumeva pod pojmom “treći krajnik”?

Adenoidne vegetacije ili tzv.’’treći krajnik’’ predstavljaju nakupine limfnog tkiva koje se nalaze iza nosne šupljine i iznad mekog nepca u području koje se naziva epifarinks. Sva deca imaju adenoidne vegetacije i one imaju ulogu u razvoju imuniteta, analazirajući elemente koji preko vazduha, kroz nosnu šupljinu ulaze u organizam. Analizom stranih elemenata aktivira se imuni sistem i formiraju antitela. Adenoidne vegetacije su najrazvijenije kod dece do 5 godine života, a zatim njihova veličina polako opada, atrofiraju i nestaju u dvanaestoj godini života.

Koje su komplikacije upale “treći krajnik”?

U toku infekcija dolazi do bujanja i povećanja veličine adenoidnih vegetacija.To je pokušaj organizma da zaustavi i ograniči dalje širenje infekcije. Posle ozdravljenja od infekcije adenoidne vegetacije se smanjuju. Međutim, ukoliko su te infekcije česte, onda se razvija trajno uvećanje ili hipertrofija adenoidnih vegetacija. Tako uvećane adenoidne vegetacije dovode do otežanog disanja na nos, hrkanja pri spavanju i nazalnog govora. Tada adenoidne vegetacije više nisu odbrana organizma od infekcije, već predstavljaju rezervoar za širenje infekcije u susedne anatomske strukture, kao što su sinusne šupljine ili prostori srednjeg uva. Jako virulentne bakterije kao što je Streptococccus pneumoniae i Haemophilus influaenzae se lako prošire u sinusne šupljine i srednje uvo.

Kako se leči upala “treći krajnik”?

Upala adenoidnih vegetacija se leči kao i sve upale gornjih disajnih puteva. Ukoliko se proceni da se radi o virusnoj infekciji daju se antipiretici u obliku sirupa i rastvori morske vode za toaletu nosne šupljine. Kod dece starije od 2 godine mogu se primeniti i dekongestivne kapi za nos. Svi simptomi se obično povlače za 2 do 3 dana. Nekada se simptomi bolesti pojačavaju i posle dva dana dolazi do pogoršanja i poremećaja opšteg stanja. Javlja se malaksalost, gubitak apetita, telesna temperature raste sa već pomenutim gnojim, žuto zelenim sekretom iz nosa. U tim slučajevima primenjujemo antibiotike u obliku sirupa, najčešće penicilinske preparate. Prvi kontrolni pregled se vrši posle 3 dana i ukoliko nema poboljšanja, potrebno je dati antibiotike šireg spektra, najčešče cefalosporine.

Kada treba hirurški odstraniti “treći krajnik”?

Uvećane adenoidne vegetacije predstavljaju najčešći uzrok otežanog disanja kod dece. Hronično  povećanje adenoidnih vegetacija nastaje kao posledica čestih infekcija (više od pet puta godišnje) ili kao posledica alergijskih procesa u nosu. Takva deca su sklona čestim upalama srednjeg uva, a ponekad imaju i oslabljen sluh. Skoro neprekidno dišu na usta, noću hrču sa povremenim prekidima u disanju. Imaju bled, umoran izgled lica sa izraženim podočnjacima. U takvim slučajevima treba odstraniti adenoidne vegetacije. Operacija spade u rutinske hirurške intervencije, izvodi se u opštoj anesteziji i traje oko 30 minuta. Deca se vrlo brzo oporave, već posle nekoliko sati napuštaju bolnicu.

Da li oslabljen imunitet utiče na česte infekcije “treći krajnik”?

Imunitet predstavlja sposobnost organizma da se odbrani od infekcije. Prirodni imunitet se uspostavlja kontaktom sa izazivačem infekcije, a veštački imunitet se razvija posle primene vakcina. Preležane upale adenoidnih vegetacija i uopšte gornjih disajnih puteva ne ostavljaju nikakav imunitet. Naprotiv, ako su deca često bolesna sa istim simptomima to dovodi do posledičnog slabljenja njihovog imuniteta. Takva deca se češće i brže razboljevaju i teže i sporije se oporavljaju. Ona su bleda, mršava i oslabljenog apetita. Ne retko, u nalazima krvne slike dijagnostikujemo i anemiju sa padom vrednosti hemoglobina.

Da li postoje neka sredstva kojima se može poboljšati imunitet?

Za dobar imunitet neophodna je zdrava i uravnotežena ishrana, svež i odmoran san i bavljenje fizičkim aktivnostima. Takođe, danas na tržištu postoje efikasni preparati za pojačavanje imuniteta. Svakako, značajno mesto zauzima Imunotrofina d. Predstavlja prirodni preparat sa aktivnim sastojcima za pojačavanje imuniteta, kao što su glukan, arginin, jod i vitamini B5, B6 i B12.  Oni poboljšavaju metabolizam limfnog tkiva adenoidnih vegetacija i tonzila i sprečavaju njihovo uvećanje. Takođe, jačaju lokalne mehanizme odbrane i ublažavaju simptome bolesti.

Koliko su ti preparati efikasni?

Imunotrofina d je klinički ispitan preparat. Dokazana je njegova efikasnost u sprečavanju razvoja učestalih respiratornih infekcija i pri čemu se kod više od polovine pacijenata smanjuje potreba za eventualnim hirurškim intervencijama u području tonzila i adenoidnih vegetacija. Takođe se preporučuje pre i posle hirurških intervencija, jer je tada imunitet oslabljen i deca su prijemčiva za virusne i bakterijske infekcije.

Kako se dozira?

Imuntrofinu treba uzimati najmanje 3 meseca, najbolje je početi već u početkom septembra. Preparat nema neželjenih efekata i organizam ga odlično toleriše. Uzima se 10 ml rastvora jedanput dnevno.

Doc dr Ivan Baljošević, Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije Dr Vukan Čupić